
Kilo verme hızı kişinin başlangıç kilosuna, yağ oranına, genetiğine ve aktivite düzeyi gibi birçok etkene bağlıdır. Yani her bireyin kilo verme hızı aynı olmayacaktır. Ancak genel olarak kilo verme hızı birey bazında da diyet döneminde değişiklik gösterir. İlk başta hızlı verilen kilolar daha sonra yavaşlar ve bazen duraksar. Bu döneme plato dönemi denir.
Sağlıklı ve düşük kalorili bir diyete başladınız ve ilk dönemde fazla kilolarınızı verdiğinizi görerek ödülünüzü aldınız ancak haftalar içinde neyi yanlış yaptığınızı bilmeden kilo vermenizin yavaşladığını hatta durduğunu görebilirsiniz. Bu durum hemen hemen herkes de görülebilir ve kilo vermede plato dönemi olarak adlandırılır.
Kilo verme platosu, kilonuzun değişmeyi durdurduğu zamandır. Kilo verme platosuna takılıp kalmak, sonunda kilo vermeye çalışan herkesin başına gelebilir. Çoğu insan hala diyetine ve düzenli egzersiz devam etmelerine rağmen bu durumla karşılaştıklarında hayal kırıklığına uğrayabilir.
Böyle dönemde bazen kişilerde moral kaybı ile birlikte zaten zor olan kilo verme çabalarını bırakma ve eski alışkanlıklara dönme durumu görülebilmektedir. Kesinlikle bu şekilde davranmayın. Plato döneminin normal olduğunu kabul ettiğinizde ikinci adım olarak bu durumdan çıkmak için uymanız gereken kurallara da adapte olacaksınız.
Vücudumuz kilo vermeye oldukça dirençlidir. Mevcut kiloya sahip olma süresi, aktivite düzeyi ve genetiğe bağlı olarak vücudumuzun ideal kilo olduğunu belirlediği bir ayar noktası vardır ve bunu korumak için direnç gösterir.
Diyetin ilk dönemlerinde normal kalori alımı azaltıldığı için ihtiyaç duyulan enerji vücutta kas ve karaciğerde depolanan ve yapısında su barındıran glikojeni parçalayarak sağlar. Glikojen kısmen sudan oluşur. Bu nedenle, glikojen enerji için yakıldığında, suyu serbest bırakır ve bu da çoğunluğu su olan kilo kaybına neden olur. Fakat bu etki geçicidir.
Kilo verdiğinizde, yağ ile birlikte biraz kas kaybedersiniz. Kas, kalori yakma hızınızı (metabolizma) korumanıza yardımcı olur. Böylece kilo verdiğinizde metabolizmanız yavaşlar ve daha ağır kilonuzla karşılaştırıldığında daha az kalori yakmanıza neden olur.
Bu durum diyet ile yapılan egzersiz içinde geçerlidir. Yeni kilo verme rutininizin egzersiz kısmı söz konusu olduğunda, vücudunuz da size karşı çalışıyor. Siz egzersiz yaptıkça vücudunuz enerji tasarrufu konusunda daha verimli hale geliyor. Başka bir deyişle ilk başlarda yapılan egzersiz ile yakılan kalori miktarı, vücudun adaptasyonu ile aynı egzersiz için gittikçe düşüyor. Örneğin 30 dk koşuda 400 kalori yakarken bu ilerleyen dönemde 300 kaloriye düşer.
Daha yavaş metabolizma, kilo vermenize yardımcı olan aynı miktarda kalori yeseniz bile kilo kaybınızı yavaşlatacaktır. Yaktığınız kalori, aldığınız kaloriye eşit olduğunda bir platoya ulaşırsınız.
Daha fazla kilo vermek için ya fiziksel aktivitenizi artırmanız ya da yediğiniz kalorileri azaltmanız gerekir. İlk başta işe yarayan aynı yaklaşımı kullanmak kilo kaybınızı koruyabilir, ancak daha fazla kilo vermenize neden olmaz.
Kilo verme platosu anlatıldığı üzere, uygulanan diyet ve egzersiz planıyla ulaşabileceğiniz kilodur. Platoya ulaştığınızda kendinize sormanız gereken mevcut kilonuzdan memnun olup olmadığınızdır. Eğer fazlasını vermek istiyorsanız mevcut planınızı tekrar ayarlamanız gereklidir.
Bu durumda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Kalori alımını daha da azaltın. Günlük ortalama 1300 kalorinin altında kalmamak şartıyla kalori alımını azaltın. 1300 kalori altı alımı açlık hissini daha fazla tetikleyip aşırı yeme riskini arttırabilir.
Egzersiz miktarını arttırın. Haftada 5 gün günlük en az 30 dk orta derecede aktiviteyi düzenli olarak yapın. Kas kütlesini arttırmak için halter veya ağırlık kaldırmak gibi egzersizler daha fazla kalori harcamanızı sağlar. Spor amaçlı aktivite haricinde de günlük yaşamda daha hareketli olun. Örneğin daha az araba kullanın, hareketinizi arttıracak işlerle meşgul olun.
Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını tekrar değerlendirin. Mevcut diyetinizle ilgili kuralları gevşetmediğinizden emin olun. Örneğin porsiyonlarınızı büyütmediğinize, daha fazla işlenmiş gıda ve atıştırmalık yemediğinizi kontrol edin. Diyet ve egzersiz kurallarında yapılan gevşetmelerin kişiyi daha çabuk kilo verme platosuna sokar.
Stres seviyesini azaltın ve düzenli uykunuza dikkat edin. Stresin kilo alma üzerindeki etkileri mevcuttur.
Ne olursa olsun pes etmeyip diyet ve egzersiz kurallarını yaşam tarzınıza dönüştürün.
Bu web sitesinde belirtilen cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki karar hekim tarafından verilecektir.