Anne karnındayken, bebeği besleyen damarların vücuda girdiği nokta göbek bölgesindedir. Bu nedenle, göbek bölgesi tüm yetişkin hayat boyunca doğumsal bir zayıf nokta olarak kabul edilmektedir.
Göbek bölgesinin içinden veya hemen yakınından gelişen fıtıklar göbek fıtığı (umbilikal herni) olarak adlandırılmaktadır.
Göbek fıtığı, her yaşta ve cinsiyette olabilmekle beraber en sık, fazla doğum yapmış kilolu kadınlarda görülmektedir ve şikayetler sıklıkla doğum sonrası dönemde başlamaktadır.
Bunun yanında karın içerisindeki basıncı arttıran her durum göbek fıtığına zemin hazırlayabilmektedir. Örneğin;
Göbek fıtığı belirtileri arasında en sık görülen göbekte şişlik, şekilsel bozukluk, dışarı doğru bombeleşme ve ağrıdır. Hastalar çoğunlukla göbek fıtığı olduğunu bilerek hekime başvurmaktadır.
Ancak bir grup hastada, göbek fıtığı belirtileri görünmez ve herhangi bir nedenle yapılan karın muayenesinde hekim tarafından tesadüfen de fark edilebilmektedir (göbek çukurunda düzleşme).
Göbek fıtığı içerisinde, omentum denilen karın içi yağlı doku veya ince bağırsaklar bulunmaktadır. Kişi çok zorlandığında veya uzun süre ayakta kaldığında belirgin şişlik ve ağrı oluşmaktadır. Sırt üstü uzanıldığında ise hastanın eliyle şişliği içeri itebilmesi mümkündür.
Ancak bazı durumlarda şişlik gerilemez ve ağrı giderek şiddetlenir. Hatta fıtık bölgesindeki cilt üzerinde kızarıklık, çok ileri durumlarda ise göbek fıtığı belirtisi olarak morarma siyahlaşma görülür beraberinde ciddi karın ağrısı, tuvalete çıkamama, bulantı ve kusma eşlik eder. Bu durum acildir ve hastanın hemen ameliyat olması gerekmektedir. (Fıtık kesesi içerisindeki organın sıkışması ve beslenmesinde bozulma olduğu düşünülür.)
Yetişkin dönemde saptanan göbek fıtıklarında tedavi ameliyattır. Göbek altındaki hasarlı alan özel yama kullanılarak açık ya da kapalı yöntemle kapatılır.
Açık yöntemle yapılan ameliyatta göbek fıtığı kesesine ulaşıldıktan sonra kese içerisindeki organlar karın içine geri gönderilir ve açıklık alanı dikişlerle kapatılarak üzerine yama yerleştirilir. Kullanılan standart (prolen) yama iç organlarla temas etmez ve olduğu bölgede sertleşerek yeniden göbek fıtığı oluşmasını engeller.
Kapalı (laparoskopik) yöntemde ise karın cildinden üç delik açılarak fıtık alanı içeriden onarılır. İç kısma yerleştirilen yama, açık ameliyatta kullanılanlardan farklıdır. Dual (çift yüzlü) yama denilen bu yamalar, bağırsaklarla temas edeceğinden özel bir materyalle kaplanmıştır.
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası ağrı, yara iyileşmesi ve günlük hayata çabuk dönebilmek açısından kapalı yöntem daha avantajlıdır.
Bu web sitesinde belirtilen cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki karar hekim tarafından verilecektir.