+ 90 541 608 57 25

Stres ve Kilo Alımı

Stresli kadın başı ellerinin arasında.

Stres Kilo Alımına Neden Olur mu?

Stres çağımızda birçok kişide görülen ve aşırısı kontrol altına alınmadığında metabolizmaya zarar veren bir durumdur. Peki aşırı stres durumu fazla yemeye ve kilo alımına sebep olur mu. Uzun süredir yapılan araştırmalara göre stresin kişinin kilo alması ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Peki stres neden fazla yememize ve dolayısıyla kilo almamıza neden olur?

Aşırı stres vücutta doğal olarak salgılanan ve stres hormonu olarak bilinen kortizol salgılanmasına neden olur. Kortizol, vücudumuz tarafından doğal olarak salgılanan bir hormondur. Kortizol vücut fonksiyonlarının devamı için normalde gün içinde dengeli şekilde salgılanır. Böbreklerimizde bulunan böbrek üstü bezleri tarafından üretilen kortizol, stres altındayken daha fazla salınır. Bu, vücudunuzu savaş ya da kaç tepkisine sokar, düzenli vücut fonksiyonlarını geçici olarak durdurur ve metabolizmanızı yavaşlatır. Bu hormon hayatta kalmak için gerekli olsa da, aşırı miktarlarda zararlı olabilir.

Aşırı stres altında salgılanan fazla kortizol sonucunda kan dolaşımınıza glikoz (birincil enerji kaynağınız) salınımı artar. Tüm bunlar, size riskli bir durumdan (savaş ya da kaç tepkisi olarak da bilinir) kaçmanız için gereken enerjiyi vermek için yapılır. Kandaki glikoz seviyesinin artması insülin salınımını arttır. Bu durum sürekli hale gelirse iştahımız artar ve şeker ve karbonhidrat alımı artar.

Kortizol, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını uyarır ve vücudunuzda bir enerji dalgalanması yaratır. Yüksek kortizol seviyeleri tatlı, yağlı ve tuzlu yiyecekler için aşermeye neden olabilir. Bu, dengeli bir yemekten çok şekerli içecekler veya fastfood yeme olasılığınız olduğu anlamına gelir.

Fazla kortizol vücudunuzun yaktığı kalori miktarını yavaşlatabilir. Metabolizmanın yavaşlaması sistemin çalışma biçimindeki bir değişiklik kilo alımı, tükenmişlik, depresyon, yüksek tansiyon veya tip 2 diyabet bağışıklık sisteminin yavaşlaması gibi potansiyel sorunlara neden olabilir. Kortizol fazlalığı nedeniyel kilo alımı genellikle karın çevresinde olacağından buda kardiyovasküler hastalıklara zemin oluşturur.

Stres nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunları nasıl önlenebilir?

Stres seviyenizi azaltmak bazen imkansız gibi görünse de, yüksek kortizolün etkilerini yine de yönetilebilir. Başlangıç ​​olarak, farkındalık, meditasyon, yoga veya derin nefes alma yoluyla gevşeme uygulamak, yeterli uyku, sosyalleşmek, bu hormonun üretimini normal seviyelere çekmeye yardımcı olabilir.

Şekerli gıdalar ve sağlıklı gıdalar yan yanaAyrıca kaliteli gıdalardan zengin bir diyet alışkanlığı sağlayarak boş kalorilerin fazla depolanmasını da önlemiş olursunuz. Yemek yemeden önce kendinize neden yediğinizi sorun. Gerçekten aç mısınız yoksa stresli veya endişeli mi hissediyorsunuz? Aç değilken yemek yemeye can atıyorsanız, dikkatinizi dağıtacak bir şey bulun. Öğün atlamayın, özellikle kahvaltıya dikkat edin. Tam tahıllar ve çeşitli meyve ve sebzeler gibi sağlıklı bir diyet yapın. Çoğu besin grubunu öğünlerinize dahil etmeyi hedefleyin.

Egzersiz stres hormonlarınızıegzersiz yapan adam yönetmenin güzel bir yoludur. İster koşuya çıkın, ister ailenizle günlük yürüyüş yapın veya spor salonuna gidin, egzersiz yapmak yağsız vücut kütlenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Egzersiz, özellikle uzun süreli yüksek kortizol seviyeleri döneminde önemlidir.

Sonuç olarak, yüksek kortizol için mucizevi bir tedavi olmadığını hatırlamak önemlidir. Egzersiz yapmak, doğru beslenmek ve rahatlamak, strese tepki olarak artan bu zararlı hormon düzeylerini düşürmenin en iyi yöntemleridir.

Diğer Makaleler