+ 90 541 608 57 25

Obezite Ameliyatı Sonrası Oruç Tutmak

Obezite Ameliyatı Sonrası Oruç

Tüp Mide Ameliyatı, Gastrik Bypass gibi obezite ameliyatı geçiren hastaların iyileşme sürecinde belirli kurallara uymaları gerekir.  Bu kurallar ameliyat sonrası komplikasyonlar ile diğer sağlık risklerini engellemek amacıyla oluşturulmuştur.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, malnütrisyon ve özellikle dehidrasyon obezite ameliyatı sonrası ilk dönemde istenmeyen bir durumdur.

Bu sebeple tüp mide veya diğer obezite ameliyatı geçirmiş hastaların malnütrisyon ve tıbbi komplikasyonları önlemek için ilk 12 – 18 ay hastaların aç ve susuz kalmamaları önemlidir. Bu nedenle ameliyat sonrası ilk 12-18 ay hastaların oruç tutmamalarını öneriyoruz.

Neden İlk Dönem Oruç Tutmak Önerilmiyor?

Obezite Ameliyatı sonrası hastaların sık ve az öğünler yemeleri, yavaş ve iyice çiğnemeleri, katı ve sıvı alımını ayırmaları ve doyma hissine ulaştıklarında yemeyi bırakmaları önerilir. Ancak uzun süre oruç tutulması durumunda, oruç tamamlandığında iftarda daha hızlı ve daha fazla miktarda tüketme isteğine yol açabilir.

Bu durum mide rahatsızlığına ve dehidrasyona, yetersiz beslenmeye ve olası vitamin ve mineral eksikliklerine yol açan bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Vitamin Ve Mineral Takviyesi

Obezite ameliyatı sonrası hastaların diyetisyen kontrolünde gün içinde düzenli aralıklarla vitamin ve mineral almaları gerekir. Oruç tutulması durumunda vitamin ve mineral alımı düzeni değişir.

Bu periyot kısa bir zaman dilimine sığdırılması gerektiği için zaten küçülen mide hacmi ile gerekli vitamin ve mineral takviyesinin yetersiz olabilme sonucunu soğurabilir.

Dehidrasyon

Dehidrasyon kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Özellikle uzun yaz aylarında oruç tutulması dehidrasyon riskini arttırır. Obezite ameliyatı sonrası aynı zamanda tek seferde aşırı su içilmemesi kısa aralıklarla azar azar içilmesi ve katı gıdalarla sıvı tüketiminin ayrılması gerekir. Bu gereksinimler oruç tutma ile birlikte yerine getirilmeyebilir.

Uzun süre oruç tutulması durumunda özellikle sahur ve iftar arası sürenin uzun olduğu yaz aylarında hipoglisemi riski artar.

Obezite veya diğer tabirle bariatrik cerrahi ameliyatı geçirmiş hastalarda görülmesi muhtemel dumping sendromu uzun süreli oruç sonrası, iftar sırasında aşırı yağlı ve şekerli gıdaların tüketilmesi durumunda görülebilir.

Sonuç

Sonuç olarak, oruç tutmak genel olarak hem ruhsal ve zihinsel olarak hem de bedensel olarak yararlıdır. Ancak obezite ameliyatı sonrası 12-18 aylık ilk dönemde kişiye yarardan çok zarar verebileceği için önerilmemektedir. Bu süre sonrasında oruç tutmak isteyen hastalarımızın diyetisyen veya doktorumuz ile temas ederek sağlıklı oruç tutma yöntemleri konusunda bilgi almasını tavsiye ederiz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme.

Diğer Makaleler