Kişiden kişiye farklılık gösteren vitamin ve mineral gereksinmeleri sebebiyle vitamin ve mineral takviye kullanım gereksinmeleri değişkenlik göstermektedir. Sağlıklı bir ömür için gereken tüm besin öğeleri yeterli ve dengeli beslenme ile karşılanabilmektedir. Ancak yaygın görülen beslenme problemlerine karşın koruyucu olması amaçlanarak bazı vitamin ve mineral takviyelerinin kullanımı önerilmektedir. Besin desteği kullanımındaki nedenler farklılık göstermekle beraber; hastalıklardan korunmak, sağlığın devamlılığı, ağırlık kaybı, sporda dayanıklılığın arttırılması, tüp mide ameliyatı ve vitamin veya mineral eksiklikleri ana nedenler arasında yer almaktadır.
Yapılan bir araştırmaya göre, zayıflamak veya ideal ağırlığa ulaşmak vitamin veya mineral takviyesi kullanımının ilk 20 nedeni arasında bulunmuştur. Sıkça tercih edilen etken maddeler arasında bitki özütleri, diyet lifleri, hazır vitaminler ve mineraller yer almaktadır. Birçok kişi tarafından ağırlık kaybı hedeflenerek kullanılan besin destekleri hem pahalı hem de sağlığa zararlı olabilmekte veya kullanılan diğer ilaçlarla ve besinlerle etkileşime girebilme riski taşımaktadır. Bu sebeple, bu takviyeleri kullanmadan önce; hipertansiyon, diyabetus mellitus, böbrek veya kalp-damar problemleri bulunan bireylerin, alanında uzman sağlık profesyonellerine danışması gerekmektedir.
Fermente edilmemiş çay yapraklarından elde edilen yeşil çay, içeriğinde fazla miktarda kateşin bulundurmaktadır. İçeriğindeki bu kateşin ile birlikte metabolizmayı olumlu yönde etkilediği bu sayede vücut ağırlığında, LDL kolesterol ve trigliseritlerde anlamlı bir azalma ve HDL kolesterol düzeyinde ise artış sağlamaktadır.
Zerdeçal, Orta Doğu ve Asya’da çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı bir bitki olarak kullanılmaktadır. Kurkumin yağ dokuda oluşturduğu etki ile vücut yağı ve ağırlığın azalmasında faydalı olduğu görülmüştür.
Günlük önerilen alım dozu 25-35 mcg’dır. Krom eksikliği semptomları içerisinde azalan insülin yer almaktadır. Bu sebeple krom eksikliği glikoz intoleransına sebep olabilmekte ve tip 2 diyabetin gelişmesini tetikleyebilmektedir. Bu amaçla yapılan bir araştırmada krom takviyesinin vücut yağ yüzdesini azalttığı, yağsız vücut ağırlığında ve metabolizma hızını arttırmayı desteklediği belirtilmiştir.
Biberiye, her mevsim yeşil bir ağaçtır ve genellikle baharat olarak kullanılır. Bununla birlikte yapılan birçok çalışmada dışkı ile yağ atılımını arttırdığı ve anti-obezite mekanizması olduğu görülmüştür. Açlık kan şekeri, total kolesterol, LDL ve trigliserit düzeylerinde önemli ölçüde düşüşler sağladığı çalışmalarca kanıtlanmıştır.
Tarçın, genellikle mide-bağırsak problemleri, iştahta azalma, diyabet ve bronşit gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Tarçın kabuğunun beslenmeye eklenmesi ile diyabet hastalarında glisemiyi düzenleyici etkisi bulunduğu düşünülse de yapılan çalışmalar da tarçının vücut ağırlığı üzerine önemli bir etkisi görülmemiştir. Kullanılması herhangi bir yan etkiye sebebiyet vermezken bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşturduğu görülmüştür.
Bu web sitesinde belirtilen cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki karar hekim tarafından verilecektir.