Tüp Mide Ameliyatı

Bir obez bir normal kadın yan yana duruyor

Obezite çağımızın en ciddi hastalıklarından birisidir. Dünya genelinde insanların yaklaşık üçte biri obez veya aşırı kilolu olarak sınıflandırılmıştır. Tedavi edilmediğinde kalıcı çok daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Tüp mide ameliyatı (mide küçültme ameliyatı) obezite tedavisinde en sık kullanılan cerrahi bir yöntemdir.

Tüp Mide (Mide Küçültme) Ameliyatı Nedir?

Tüp mide ameliyatı midenin, yaklaşık %80’nin çıkarılmasıyla, geride 150-200 cc mide dokusunun bırakıldığı cerrahi işlemdir. Tüp mide ameliyatı, 2000 li yıllarda, daha kompleks ve çok adımlı laparoskopik bariatrik ameliyatların (biliopancreatic diversion with duodenal switch BPD-DS, Roux-en-Y gastric bypass LRYGB) ilk adımı olarak uygulanmıştır.

Daha sonra elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde ve komplikasyon oranlarının diğer kompleks ameliyatlara göre çok az olması nedeniyle, obezite tedavisinde kendi başına ayrı bir ameliyat olmuş ve şu anda yapılan obezite ameliyatlarının yaklaşık %60 ını oluşturmaktadır. 

Tüp Mide Ameliyatının nasıl yapıldığı ile ilgili çizim resmi.

Mide küçültme ameliyatında mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı ile birleştiği noktalardan kesilerek tüp haline getirilir. Hem mide hacmi küçüldüğünden hem de açlık hormonu olarak bilinen ghrelinin salgılandığı kubbe şeklindeki ‘’fundus’’ kısmı çıkarıldığından, ameliyat sonrası dönemde hastalar açlık hissetmeden rahatça kilo vermektedir.

Operasyon laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılmakta olup süre yaklaşık 1 – 1,5 saattir. Laparoskopik yöntemin avantajı hastanın iyileşme sürecini kısaltması ve ameliyat komplikasyonlarını azaltmasıdır. 

Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar çok fazla ağrı hissetmediğinden hızlıca iyileşme ve kilo verme sürecine girmektedirler. Özellikle ilk bir ayda çok hızlı şekilde kilo kaybı olmaktadır ve sonrasında süreç biraz daha yavaşlayarak bir yıla kadar devam etmektedir.

İçindekiler

Mide Küçültme Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

tüp mide adayı

18-60 yaş arasında, ameliyata engel durumu olmayan, uygulanan egzersiz ve diyet programlarından fayda görmemiş, kriterlere uygun olan kişilerde tüp mide ameliyatı düşünülebilmektedir. 

2022 yılında American Society for Metabolic and Bariatric Surgery tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüp mide ameliyatı olanlar genel olarak aşağıdaki şartları sağlamalıdır:

  •  Herhangi bir hastalığı olmasına gerek olmadan Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 ve üzeri olan kişiler
  • Vücut kitle indeksi 30 kg/m2 ve üzeri olup ek hastalığı olanlar (diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, yüksek kolesterol, eklem problemleri )

Ameliyat planlanan hastaların alkol ve madde bağımlılığının olmaması, psikiyatrik açıdan stabil olması, ameliyat sonrası uzun süreli takip ve yaşam tarzı değişiklikleri açısından istikrar göstermesi de oldukça önemlidir.

Mide Küçültme Ameliyatı Şartları Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı olmak için kaç kilo olmak gerekir sorusuna cevap olarak daha önce belirtildiği üzere kişinin vücut kitle endeksi en az 30 kg/m2 olmalıdır. Daha iyi anlaşılması açısından örneğin 175 cm boyu olan bir kişi tüp mide ameliyatı için en az 90 kg üzerinde olmalıdır. Bu oran 160 cm boy için 77 kg, 180 cm için ise 100 kg olmaktadır. Sizde sayfamızda bulunan vücut kitle endeksi hesaplama aracı ile VKI nızı hesaplayabilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Ameliyatta karşılaşılan en önemli iki komplikasyon; kalan mide bölümündeki stapler (zımba) hattında meydana gelen açılmalara bağlı oluşan kaçak ve aynı hattan kanama olmasıdır.

Kanama durumlarında genellikle medikal tedavi ve bazen kan ürünlerinin takviyesi ile durum kendiliğinden düzelmektedir. Bazı hallerde ise endoskopik yöntemlerle müdahale etmek gerekebilmektedir.

Kaçak gelişmesi durumunda ise erken dönemde fark edilmesi önemlidir. Bu amaçla tüp mide ameliyatı sona ermeden kaçak testi yapılmakta ve hastanın ameliyat sonrası ilk gününde test yenilenmektedir.

Kaçak olduğu saptanan hallerde ise genellikle endoskopik dikişler ve stent uygulaması yapılmaktadır.

Kanama veya kaçak olmasının en büyük sebebi, midenin bölümünün çıkarılması esnasında kullanılan staplerlerin kalitesiz olmasıdır.

Biz tüp mide ameliyatlarımızda kaliteden ödün vermeden Covidien Endo GIA TRI STAPLE™ ürününü kullanmaktayız.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kilo vermeniz için en uygun yöntemin tüp mide ameliyatı olduğu doktorunuz tarafından karar verildikten sonra, ameliyat için gerekli olan ön hazırlık süreci başlatılır. Ameliyattan 12 saat öncesi sıvı katı gıda alımı mutlaka durdurulmalıdır.
 
Eğer gıda veya sıvı alımı yapıldıysa bunun bildirilmesi önemlidir. Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması gerekir. 
 
Ameliyattan önce sigara tiryakilerinin fazla hatta hiç sigara içmemelerini tavsiye ediyoruz. 
Ameliyat olmanıza veya ameliyat sonrası kilo vermenize engel bir durum olup olmadığının tespiti için gerekli kontroller gerçekleştirilir. Obezite cerrahisi öncesinde yapılan tetkikler şunlardır:
  • Detaylı kan testleri,
  • EKG, 
  • Akciğer filmi,
  • Üst batın tomografisi,
  • Dahiliye, Kardiyoloji hekim kontrolleri,
  • Detaylı ağırlık ölçümleri.

Ayrıca hastanın anestezi alması ile ilgili bir engel olup olmadığı anestezi doktoru tarafından değerlendirilir. 

Psikolojik rahatsızlıklar veya geçmişte yaşanan travmalarında  obezitenin nedenlerinden olduğu bilinmektedir. Bu sebeple hasta psikolojik olarak da değerlendirilir.

Mide küçültme ameliyatı öncesi hastlarımızda doğal olarak stress ve kaygı görmekteyiz. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var tüp mide ameliyatları laparoskopik olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla ameliyat sonrası ağrı çok az olur.

Ameliyattan yaklaşık 4 – 5 saat sonra tamamen kendinize gelir hatta yürüyebilirsiniz. Ameliyatın tecrübeli cerrahlar tarafından kaliteli malzeme kullanılarak yapılması ise komplikasyon riskini ciddi oranda düşürmektedir.

Ameliyat öncesi korkularınızı ve kaygılarınızı azaltmak için size sakinleştirici  yapılır. Anestezi alındıktan sonra uzman ekibimiz tarafından ameliyatınız başlatılır.

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı laparoskopik olarak gerçekleştirilir (laparoscopic sleeve gastroctemy) ve yaklaşık 1-2 saat sürer. Ameliyat sonrası 4 – 5 saatte ayağa kalkabilirsiniz. Genelde 3 gün hastanede kalınır. Taburcu sonrası ilk 3 haftalık süreçte sıvı gıdalar ile nasıl beslenmeniz gerektiği doktorunuz ve uzman diyetisyeniz tarafından takip edilecektir.
 
Tüp mide ameliyatı midenin bir bölümünün çıkarılması ile yapıldığı için mide tarafından salgılanan iştah hormonunda azalma olduğundan ameliyat sonrası hastalar açlık hissetmeden kolayca kilo verebilirler. 

Covidien stapler loading unit.

Staplerler, genel olarak birçok cerrahi işlemde kullanılan, bir zımba gibi aynı anda dokuyu keserken kapatan cerrahi ekipmanlardır. Hızlı yapılması veya klasik dikiş atılması zor olan bölgelerde uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Boyutlarına göre stapler resimleri

Tüp mide ameliyatında da midenin %80 lik kısmının kesilmesi esnasında aynı anda keserek zımbalama yapan staplerlerden ortalama 6 adet kullanılmaktadır. Bir tüp mide ameliyatında staplerin nasıl kullanıldığına dair videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Yıllar geçtikçe ilk cerrahi staplerler geliştirilerek bugünkü hale gelmiştir. Bunlardan biriside Medtronic firması tarafından geliştirilmiş Tri-Staple teknolojili Endo Gia staplerleridir. Staplerin kesim hattının her iki tarafında değişik yükseklikteki üçer sıra zımba hattı buulnur. Zımbalama esnasında ve sonrasında mide dokusuyla uyumlu çalışmak üzere Tüp mide ameliyatı için kullanılan özel olarak tasarlanmış bir staplerdir.

Tasarımının ve arkasında yatan teknolojinin bir sonucu olarak yüksek mukavemete ve sızdırmazlığa sahiptir.

Bir tüp mide ameliyatı için midenin büyüklüğüne göre yaklaşık 6 stapler gerekir.

stapler ünitesi

Stapler laparoskopik olarak bir yükleme ünitesi üzerinde mideye yerleştirilerek stapler ünitesi (stapler tabancası) ile dışarından zımbalanır.

Stapler zımbaları titanyumdan yapılmıştır. Her iki tarafta üç sıra titanyum zımba vardır. Tüp şeklinde kalan midenizde 3 sıra zımba kalmış olur. Tüp mide ameliyatı sırasında bu küçük zımbalardan yaklaşık 300 tane midenizde kalır. Geriye kalan 300 adedi kesilen mide bölümü ile çıkarılır. 

Stapler Malzemesi Neden Çok Önemlidir?

çeşitli stapler üniteleri

Tıbbi alanda çelik, mağnezyum, platin gibi bir çok metal-alaşım kullanılmaktadır. Ancak yapılan araştırmalara göre hem mukavemet hem de paslanmaması nedeni ile en iyi medikal malzeme titanyumdur. Medikal sınıfı titanyum herhangi bir alerjik reaksiyona veya enfeksiyona sebep olmaz. 

Aynı zamanda manyetik tepkisi çok az olduğu için MRI taramalarında sorun olmaz.

Covidien Tri-Staple™ Teknolojili Endo GIA™ yüksek performanslı staplerleri, kullanımlarını güvenli kılan medikal sınıf titanyumdan üretilmiştir.

Daha önce tüp mide ameliyatının riskleri bölümünde en büyük risklerden birinin stapler hattından kaçak olacağından bahsetmiştik. Staplerler titanyum harici başka malzemelerden imal edilebilmektedir. Ancak hiçbirisi titanyum kadar sağlıklı olmamaktadır.

Stapler malzemesinin ve teknolojisinin kötü olması bu kaçak riskini arttırmaktadır. Malzemenin kalitesiz olması kanama, kaçak, enfeksiyon ve yaranın iyileşmemesi gibi durumlara yol açar.

Maalesef ticari kaygılar ve cazip fiyatları nedeniyle tüp mide ameliyatlarında Çin menşeili veya kalitesiz stapler kullanarak maaliyetin düşürülmesi yoluna gidilebilmektedir. Bu konuda hastaların dikkatli olması, sağlığınızı ve hayatınızı riske atmamak için önemlidir. 

Ameliyatlarımızda kullandığımız Covidien marka staplerler titanyumdan üretilmesinin yanında üretim teknolojisi yönünden gelinen en son noktadadır. 

FDA, CE, FSC, ISO, GPC onaylı Covidien Tri-Staple™ Teknolojili Endo GIA™ staplerleri en yüksek malzeme kalitesi, en iyi tasarım özellikleri ve modelleme türü, ameliyat sonrası kanamayı ve sızıntıyı önleyen üçlü zımba teknolojisi, cerrahların işlemi daha istikrarlı ve sorunsuz gerçekleştirmesini sağlayan özel sistem, daha iyi hemostatik ve hava geçirmezlik etkisi sağlayan özel tasarım, dokuya sorunsuz giriş yapmayı mümkün kılan, ve hasarı azaltan tasarım, bileşenlerin kolaylıkla değiştirilmesine olanak tanıyan yeni anahtar tasarımı gibi özellikleri ile minimum riskli güvenli bir ameliyat sağlar. 

Staplerler İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Tüp Mide Ameliyatlarında 1960 yıllardan beri kullanılan stapler (zımbalar) ile ilgili hastlarımızın soruları olduğunu biliyoruz. Bu bölümde genel olarak bu sorulara bir açıklık getirmeye çalışacağız. 

Staplerler eriyerek kayboluyor mu?

Hayır. Mide dokusunun iyileşerek birbirine kaynamasından sonra staplerlerin bir işlevi kalmaz. Dokuya gömülü olarak ömrününüz sonuna kadar midede kalır. Bu sebeple en başta onaylı ve kaliteli stapler kullanılması çok önemlidir.

Staplerler vücutta herhangi bir reaksiyona sebep olabilir mi?

Kaliteli titanyumdan üretilmiş zımbaların herhangi bir alerjik veya  inflamasyona sebep olmazlar.

Yine de kaça riski var mıdır?

Evet kaçak riski herzaman vardır. Bütün geliştirmeler kaçak riskini minimuma indirmek için yapılır. Ameliyat sonrası cerrahlar kaçak testi uygularlar . Herhangi bir kaçak tespit edilmese de, ilerleyen zamanda dokular iyi iyileşmez ise kaçak riski olacaktır. Bunun birkaç sebebi olabilir. Özellikle beslenme dengesine dikkat edilmesi gerekir. 

Staplerler güvenlik kontrollerinde detektörlerde sinyal üretirler mi?

Hayır. İçindeki metaller sinyal üretecek kadar çok değildir.

MR çekilmesinde sorun yaratır mı?

Titanyum MR sinyallerini etkilemez. Herhangi bir sıkıntı yaratmamaktadır.

Tüp Mide Ameliyatını Nerede Yapıyoruz?

Hastalarımızın operasyon öncesi ve sonrası bütün süreçte memnuniyeti bizim için çok önemli. Bu sebeple Tüp Mide ve diğer obezite ameliyatlarını en iyi hastane ve dolayısıyla en iyi ekipmanlarla yapıyoruz. 

Hastane dış görünüm resmi

Mide Küçültme Ameliyatlarında Kullanılan Ekipmanlar

Tüp Mide Ameliyatı ciddi bir cerrahi işlemdir. Ameliyat esnasında kullanılan ekipmanlar, ameliyat yapılan hastane, doktor tecrübesi ve ameliyat sonrası takip gibi çok önemli bir yere sahiptir. Biz ameliyatlarımızda kaliteden kesinlikle ödün vermeden tıbbi ekipman konusunda dünyada en güvenli firmaların başında gelen Medtronics firmasının Covidien serisi Tri-Staple ekipmanlarını kullanmaktayız. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Uygulama Nasıldır?

Ameliyat sonrasında odanıza alınırsınız. Uzman ekip tarafından sürekli gözlem altında tutulursunuz. Yaklaşık 5 saat sonra ayağa kalkıp yürüyebilirsiniz. Hatta yürüyüş yapmak  kan pıhtılaşmasını önlemek ve ameliyat sırasında karında kalan gazların etkilerini hafifletmek için iyileşme aşamasında çok önemlidir. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ağrı Oluyor mu? 

Ameliyatından sonra normalde ağrı çok az olur ancak ağrı kişiden kişiye değiştiği için ilaçlarla hafifletilebilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Riski Var mı? 

Ameliyat bitmeden önce ve tekrar 1 gün sonra radyolojik bir sıvı içirilerek ve karın bölgesinin röntgeni çekilerek herhangi bir kaçak olup olmadığına bakılır.

Tüp mide ameliyatında kaçak riski cerrahın tecrübesi, ameliyatta kullanılan malzeme kalitesi ve hastanın anatomik yapısına bağlıdır. Midenin bir bölümü kesilerek çıkarılan mide küçültme ameliyatlarında her kompleks cerrahi müdahale de olabildiği gibi risk mevcuttur. 

Herhangi bir aksaklık tespit edilmediğinde ise su içmeye başlayabilirsiniz. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Toplam 3 gün hastanede kalınır. Bu sürede vücut serum ile beslenir. Hastaların kendi kendilerine sıvı alabilecekleri duruma gelmesi önemlidir. Çünkü ev ortamında serum kullanılamamaktadır. Ameliyat sonrası dehidrasyon muhtemel bir durum olabilmektedir. Dolayısıyla tüp mide ameliyatı sonrası sıvı alımına dikkat etmek gerekir. 

Taburcu öncesi size operasyon sonrası süreç ile ilgili bilgiler verilecek, uymanız gereken kurallar, beslenme programı, kullanılması gereken ilaçlar ile ilgili bilgiler sonrası taburcu edileceksiniz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatı sonrası ilk aşamada mutlaka sıvı gıdalar tüketilmeli. Bunun için özel hazırlanmış sıvı gıdalar olabilir. Bu konuda diyetisyeniniz ve doktorunuz size detaylı bilgi verecek. Mideniz sadece küçültüldü, halen aldığınız gıdaları sindiriyor, tüp mide ameliyatında emilim değişmediği için bu gıdaların çok yağlı ve kalorili olmaması gerekir. Örneğin az yağlı süt içilebilir. Hem protein hem de kalsiyum bakımından zengin yağı azaltılmış süt.

İlk 2 ay sıvı gıdadan normal katı gıdalara geçiş dönemi olarak görülebilir. İlk 2 hafta mutlaka sıvı gıdalar ve protein, B12 gibi vitamin takviyesi alınmalıdır. İkinci aşamada, 2 haftadan sonra, püre haline getirilmiş gıdalar alınmalıdır. Meyveler sebzeler ezilerek püre haline getirilip tüketilebilir. Bu gıdalar proteini yüksek kalorisi düşük gıdalar olmalıdır.

5. haftadan sonra katı gıdalara geçilebilir. Ancak öğünler yavaş yavaş çiğneyerek yenmeli ve porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. İçecekler azar azar içilmelidir. Tokluk hissi alındığında öğün bitirilmelidir. Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Spor

Tüp mide ameliyatı sonrası spor doktor ve konuda uzman spor danışmanı tavsiyeleri ile yapılabilir. Ameliyattan 1 ay sonra hafif tempolu yürüyüşler ile başlanabilir.  

Ameliyat Sonrası Midenin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

Operasyon günümüzde gelişmiş teknikler ve ekipmanlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu ameliyat sonrası iyileşme süresini kısaltır. İyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte hastalar genellikle 3 gün den sonra evlerine dönebilmekte, 15 gün sonunda ağır çalışma şartları gerektirmeyen işlerine devam edebilmektedirler.

Ameliyatta oluşan yaraların iyileşmesi yaklaşık 4-6 hafta da sürmektedir. Midenin kesilmesinde kullanılan ve iyileşme esnasında midenin kalan bölümünü yerinde tutan stapler hattının iyileşmesi 6-8 hafta sürebilmektedir. Bu süreçte hastanın verilen kurallara ve yasaklara uyması, beslenme yöntemini kararlılıkla takip etmesi çok önemlidir.

Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?

Daha önce belirtildiği gibi  ameliyat laparoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. Laparoskopi aletlerinin kullanılması için açılan delikler küçük olduğu için iyileşme sonrası rahatsızlık verecek şekilde iz kalması söz konusu değildir. Açık ameliyat olarak tabir edilen ameliyatta ise kesi izi kalabilmektedir. 

Tüp Mide Ameliyatı İle Kaç Kilo Verilir?

Ameliyat sonrası hasta kilo vermeye başlar. Mide küçültme ameliyatlarında genel olarak aşırı kiloların ortalama %60 kaybedilmektedir. Bu bazı hastalarda daha fazla olabilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ve egzersiz ile bu oranın çok üstünde sonuç alınabilirken, eski alışkanlıklarına dönen hastalarda ise daha düşük oranlar gözlemlenmektedir. Dolayısıyla ameliyat bir başlangıçtır. Daha sonraki süreç hassasiyetle takip edilmelidir. 

Belli bir süreçte kilo verme durabilir. Bu metabolizmanın değişen dış etkilere karşı kendini dengeleme süreci olarak (homeostaz) tanımlanabilir. Ameliyat sonrası süreçte hızla kilo verildiği için metabolizma adaptasyon sürecine girer. Bu genelde 6. aylarda görülebilir. Bu durum kilo kaybı platosu olarak (weight loss pletau) adlandırılır. Aslında bu durum normal diyet ve egzersiz ile kilo verme durumunda da gözlemlenmektedir. Böyle bir durumu aşmanın en kolay yolu bu süreçte dış etkenleri tekrar değiştirerek  egzersiz yapmayı arttırarak olabilir. 

Ameliyat Sonrası Verilen Kilolar Tekrar Alınabilir mi?

Mide Küçültme Ameliyatı aşırı kiloların verilmesi ve obezite tedavisinde bir başlangıçtır. Ameliyat kendi başına bir tedavi olarak değil, ameliyatın getirdiği faydalar ile yaşam tarzının değiştirilerek korunması önemlidir. Ameliyattan sonra eski alışkanlıklarına dönen hastaların uzun vadede kilo aldıkları görülmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Tüp mide ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonları, erken dönem ve uzun dönem komplikasyonlar olarak sınıflandırabiliriz. 

Erken Dönem Komplikasyonlar

Ameliyat sonrasında erken dönemde kaçak, kanama, kan pıhtılaşması, anestezi ile ilgili akciğer ve solunum problemleri, mide tüpünün dar olması ve yara enfeksiyonu olarak belirtilebilir.  

Kaçak veya sızıntı stapler hattından mide içindeki sıvının dışarıya sızmasıdır. Bu durumun görülme oranı yapılan araştırmalara göre %2 civarındadır. Ameliyat esnasında ve 1 gün sonrasında eğer var ise erken tespit için kaçak testi uygulanır. Gelişmiş teknikler ve kullanılan staplerlerin kalitesi ile bu oran günümüzde oldukça düşmüştür. 

Her kompleks ameliyatta olabileceği gibi mide küçültme ameliyatında kanama ameliyat bölgesinde oluşabilir. 

Kan pıhtılaşması yani pulmoner emboli toplar damarda oluşan pıhtılaşmadır. Bu pıhtı akciğerlere gidip solunum fonksiyonlarını bozabilir. Nadirde görülse bu durum ilaç ile tedavi edilebilir. 

Mide tüpünün dar olması kişinin mide anatomisi, kilosu gibi parametrelere göre bırakılacak tüp midenin boyutunun doğru belirlenmeden daha küçük bırakılması nedeniyle oluşur. 

Ameliyat esnasında oluşturulan yaraların enfeksiyon kapması da oluşabilecek komplikasyonlar arasındadır.

Uzun Dönem Komplikasyonlar

Tüp mide ameliyatı sonrası ilerleyen dönemlerde oluşabilecek komplikasyonlar genellikle beslenme düzensizliği ile alakalıdır. Mide büyük oranda küçüldüğü için uygun beslenme planına uyulmaması dolayısıyla komplikasyon görülebilir.

Mide fıtığı, reflü ve safra kesesi rahatsızlıkları görülebilir.

Ani kilo kaybı nedeniyle deri sarkması oluşabilir.

Emilim ve vitamin eksikliği nedeniyle saç dökülmesi oluşabilir. 

Tüp Mide Ameliyatını Devlet Karşılıyor mu?

Obezite ameliyatları devlet hastanelerinde bazı şartlar sağlandığında yapılmaktadır. Ancak bu ameliyat için kişinin vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olmalı, obezite hastalığının hayatını tehdit eder durumda olması gibi şartlar aranmaktadır.

Ameliyat Süresi Nedir?

Mide küçültme ameliyatı süresi genel olarak 45-90 dk. dır. Bu süre bazı etkenlere bağlı olarak değişebilir. Hastanın anatomisi, kullanılan ekipman ve ameliyatı yapan ekibin tecrübesi önemlidir. 

Dünyada En Fazla Yapılan Obezite Ameliyatı

Obezite hastalığının tedavisi ve aşırı kilolardan kurtulmak için herşeyi deneyen ve başarılı olamayan kişiler  bariatrik ameliyatlar ile sonuç almak istemektedir. Dünyada bariatrik ameliyatlar yani mide küçültme ameliyatları arasında  açık ara en çok uygulanan ameliyat tüp mide ameliyatıdır.

American Society of Metabolic and Bariatric Surgery’ nin yapmış olduğu istatistiğe bakıldığında bu oranın ne kadar yüksek olduğu görülebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Neden Bu Kadar Yaygın?

Tüp mide ameliyatı diğer bariatrik ameliyatlar gibi mide hacminin küçültülmesi ile yapılır. Mide dokusunun çıkarılması, ne kadar yiyebileceğinizi kısıtlamanın yanı sıra vücuttaki açlık hormonu grelin’i de etkiler. Aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesinden sorumlu olanlar gibi diğer hormonlar da etkilenir. Sonuç olarak, tüp mide ameliyatından sonra daha az aç ve daha hızlı tok hissedersiniz ve kan şekeriniz dengede kalır. Böylece kilo vermeyi çok daha kolay hale getirir. 

Gastrik By-Pass ameliyatları aksine daha az kompleks olması ve birçok açıdan daha az riskli olması nedeniyle tercih edilmektedir. Midenin bir bölümünün kesilerek çıkarılması haricinde diğer organlarda bir değişiklik yapılmaz.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Mide Balonu Yaptırabilir mi?

Tüp Mide Ameliyatı sonrası maalesef bazı hastalar yıllar içinde eski alışkanlıklarına döndüğü için tekrar kilo alabilmekte, ameliyatın başarısı olan ilk dönemdeki kilo kayıplarını koruyamamaktadır. Bu sebeple ciddi revizyon cerrahisi yerine invaziv olmayan mide balonu veya allurion yutulabilir mide balonu gibi obezite tedavilerine yönelmektedir.

Ancak ameliyat sonrası küçülen mide hacmi nedeniyle midede balon için yeterli alan olmadığı için mide balonu uygulaması yapılamamaktadır.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Obez veya morbid obez hastların ciddi hastalıklar nedeniyle fazla kilo vermesi çok önemlidir. Tüp mide ameliyatı ile midenin büyük bir kısmı kesilerek çıkarıldığı için hem açlık hormonu seviyeleri oldukça düşer hem de hastalar kısa sürede büyük ölçüde kilo verebilirler.

Mide balonu gibi diğer tedavi yöntemlerine göre kilo verme oranı çok yüksektir. 

Daha kompleks olan ameliyatlara göre iyileşme süresi daha kısadır.

Gastric ByPass gibi ameliyatlara göre komplikasyon oranı daha düşüktür. 

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Tekrar Ameliyat Olabilir mi?

Daha önce herhangi bir obezite cerrahisi olmuş kişiler maalesef uzun üsre sonunda diyetlerine ve yaşam tarzı değişikliklerine özen göstermedikleri takdirde tekrar kilo alabilmektedir. Bu durumda olan hastlarımız ikinci bir tedavi için kliniğimize başvurmaktadır. Ancak daha önce belirtildiği gibi tüp mide ameliyatı geçirmiş kişilere mide balonu uygulaması yapılamamaktadır.

Bu durumda etkili tedavi için revizyon cerrahisi uygulanabilir. 

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları

Tüp mide ameliyatı fiyatları, kullanılan bazı ekipmanların  fiyatlarının döviz kuruna  bağlı olması, ameliyatın yapıldığı hastane fiyatları, hastanın diğer hastalıkları gibi etkenlere bağlı olduğundan sabit değildir. Obezite hastalığından kurtulmak için başarılı ve kaliteli hizmet almak istiyorsanız bize ulaşarak tüp mide ameliyatı fiyatları ve diğer tedavilerimiz  hakkında bilgi alabilirsiniz.

Obezite cerrahisi ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki sık sorulan sorular bölümünü inceleyebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

mide küçültme ameliyatı gereken hasta karın bölgesini ölçüyor

Tüp Mide Ameliyatı SSS (SIK SORULAN SORULAR)

Tüp Mide Ameliyatı midenin büyük bir kısmının laparoskopik yöntemle kesilerek çıkartılmasıdır. Geriye kalan mide hacmi 100-150cc kadardır ve bir muza benzer tüp şeklinde bırakılır. Tüp kelimesi ise buradan gelir. Mide hacmi 1.5-2lt den 100-150cc ye düşürülür. Ameliyat laparoskopi ile karın bölgesinde açılan 4 delik yardımıyla gerçekleştirilir. Bu sebeple iyileşme süreci minimuma indirilir. Mide küçüldüğü için iştah azalır. Her öğünde alınan yiyecek miktarı ihtiyacı düşer.

Tüp mide ameliyatı bir mide küçültme ameliyatıdır. Mide %80 oranında küçültüldüğü için ameliyat sonrasında yiyecek alım miktarı ciddi oranda kısıtlanır. Bununla birlikte mide küçültme ameliyatı sonrası alınan mide bölümü iştah hormonu ghlerin salgılamasında rol oynadığı için hormon salgısı minimuma iner. Böylece iştahın baskılanmasına neden olur.

Mide küçültme ameliyatı emilimi kısıtlayıcı bir ameliyat değildir. Gastrik Bypas gibi ince bağırsak kısaltılmaz. Emilim değişmediği için vitamin ve mineral eksikliği çok azdır. Dumping sendromu gibi etkiler görülmez.

Ameliyat süresi ortalama 60-90 dakikadır. Ancak bu süre hastanın anatomisine cerrahın tecrübesine ve kullanılan ekipmanların kalitesine göre değişebilir. 

Mide küçültme ameliyatı yaş aralığı genel olarak 18-65 yaş olsa da bazı durumlarda ameliyat kriteri sadece yaş olmamaktadır. Bu sebeple hastaların yaş aralığına dikkat etmeden yine de doktor ile görüşmeleri uygun olacaktır. 

Tüp Mide ameliyatı 18-65 yaş arası obez veya morbid obez hastalara uygulanabilir. Vücut kitle endeksi 35 ve üstü ve obezitenin neden olduğu tip2 diyabet uyku apnesi gibi komorbit hastalığı olan bireylere ve  vücut kitle endeksi 40 ve üzeri olan morbit obez bireylere uygulanabilir. 65 yaş üstü hastalar tekrar değerlendirilmeli, 18 yaş altı ise ebebeyn onayı alınmalıdır. VKI si 50 ve üzeri olan süper obez hastalarda tüp mide ameliyatı gastrik bypass öncesi ilk aşama olarak uygulanabilir.

Anestezi alması sakıncalı kişilere, ciddi psikolojik rahatsızlığı olan hastalara, alkol ve uyuştucu madde bağımlılarına ve ileri derece kalp yetmezliği gibi ciddi kalp hastalığı olan hastalara obezite cerrahisi uygulanmaz.

Mide Küçültme ameliyatı laparoskopik cerrahi yöntemiyle karın bölgesinde açılan 4 delik kullanılarak yapılır. Hastanın kilosuna, vücut yapısına ve geçmişte geçirmiş olduğu ameliyatlara bağlı olarak, ameliyat süresi toplam 1-2 saattir.

Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılmasından dolayı riskleri açık ameliyatlara göre daha azdır. Ancak anestezi altında yapılan her ameliyatta olduğu gibi anesteziye bağlı riskleri vardır. Ayrıca kesilen bölümden kaçak, kanama ve emboli gibi riskler azda olsa mevcuttur. Bu riskler kullanılan cihaz ve aletlerin kalitesi ve ekibin tecrübesi ile alakalıdır.

Ameliyattan hemen sonra hastalarımız 4 saat için ayağa kalkıp yürüyebilmekteler, bu iyileşme süreci için istenen bir durumdur. Hastane şartlarında kendi ihtiyaçlarını görebilmekteler. 3. Günün sonunda gerekli kontroller yapıldıktan sonra taburcu edilirler. Masabaşı hafif işlerde çalışan hastalar ortalama 1 hafta sonra işlerine dönebilirler.

Ağır işlerde çalışan hastalarımız için 4 hafta iyileşme süreci gerekmektedir.

Ameliyattan sonra 4 hafta içinde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerekir. 4 haftalık süreçte hafif tempolu yürüyüş, 4 hafta sonrası ise tempolu yürüyüş yapılması ve bütün vücudun çalıştığı yüzme gibi sporları tavsiye ediyoruz. 6. Aydan sonrada kişinin isteğine bağlı olarak ağır sporlara gözetmen eşliğinde başlayabilirler.

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi Mide küçültme ameliyatında da belirli bir miktarda ağrı olabilir. Laparoskopik olarak yapıldığı için bu ağrı minimum düzeydedir. Ameliyat sonrası rutin olarak hastaya ağrı kesici verilmektedir. Genel olarak hastalarımız çok az ağrı hissettiğini veya ağrı hissetmediklerini belirtmektedirler.

Unutmayın ki obezite tedavi yöntemlerini tek başına değerlendirmek yanlıştır. Obeziteye neden olan etkenlerin de ortadan kaldırılması da gerekir. Ameliyat sonrası uyulması gereken zorunlu diyetlerin yanında daha sonra uygun beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının yaşam tarzı olarak uygulanması ameliyatın başarıya ulaşmasında en etkili yöntemlerdir.

Ameliyat sonrası ne kadar kilo veririm hastalarımızın en çok sorduğu sorulardan birisidir. Bu tamamen kişinin kendisine bağlıdır. Ameliyat öncesi kilosu, vücut kitle endeksi, motivasyonu, verilen diyetleri uygulaması gibi. Genel olarak söylemek gerekirse ameliyat sonrası ilk 3 ayda kilolarının %20 sine kadarını verdikleri 6. Ayda ise %40 a kadar çıktığı gözlemlenmiştir. Daha sonraki süreçte ise ideal kilolarına ulaşabilmektedirler. Ancak kilo verme bir dönem durabilir. Bu hastalarımızı en çok endişelendiren durumdur. Weight-Loss Plateau olarak adlandırılan bu durum metabolizmanın ani ve aşırı kilo vermeye alışma durumudur. Kişi dış etkenleri yani, yeme alışkanlıklarını ve egzersiz yapma durumunu değiştirerek kolayca bu durumu aşabilir.

Tüp mide ameliyatında midenin büyük bir kısmı kesilip çıkarılır. Kalan mide stapler denilen aletlerle kapatılıp tüp halinde bırakılır. Stapler kısmının iyileşmesi için ameliyattan hemen sonra en az 1 hafta hastanın sadece sıvı gıdalar tüketmesine izin verilir. Sıvı gıdadan kastımız  berrak olan, su, meyve çayı, su kıvamında çorba olabilir. Gazlı içecek tüketilmemelidir.

2. haftada ise sıvı gıda alımına devam edilmesi gerekir. Bu dönemde protein içecekleri, az kalorili ve yağlı çorbalar tüketilebilir. Diyetisyenimiz size seçenekler konusunda yardımcı olacaktır. Bu dönemde hastalarımıza zaten bu amaçla üretilmiş barifit gibi beslenme destek ürünlerini öneriyoruz.

3. veya 4. Haftada püre gıdalara geçiş yapılmaktadır. Yağsız ve düşük kalorili besin püre haline getirilerek tüketilmelidir.

6. haftadan sonra yumuşak gıdalar başlanılabilir. Proteinli gıdalar alınmalı her öğün yavaş ve uzun çiğneyerek geçirilmelidir. 6 saat aralıklı öğünler planlanmalıdır. Doyma hissine ulaşıldığı anda yemeye devam edilmemelidir.

Mide küçültme ameliyatından yaklaşık 4 ay sonra normal gıda tüketim düzenine geçilebilmektedir. Ancak öğünler planlı olmalı, her lokma yutulmadan önce uzun süre çiğnenmelidir. Genel olarak zaten uyulması gereken yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Gazlı şekerli içecek tüketilmemeli, alkol alımı kontrollü olmalıdır.

Laparoskopi trokar kesiklerinin ıslanmayacak şekilde kapatılması şartıyla 1 gün sonra bile banyo yapabilirsiniz.

Ameliyat bitmeden önce midenin kesilen kısmı çıkarıldıktan sonra mide içindeki tüp vasıtasıyla mavi boya verilerek kesilen yerde kaçak olup olmadığı test edilerek ameliyat sonlandırılır. Herhangi bir kaçak olması durumunda direkt müdahale edilir. Ameliyattan 1 gün sonrada kontrastlı su ile tomografi çekilerek tekrar kontrol yapılır.

Bu tamamen kişinin anatomisiyle alakalı bir durumdur. Deri yaş ilerledikçe incelir. Kişinin ameliyattan önceki kilosu da önemlidir. Çok kilolu hastalarda deri aşırı gerilmiş olduğu için fazla kilo verilmesi sonrası deri sarkması görülebilir. Kişinin ameliyat sonrası nasıl bir yol izlediği de etkendir. Uygun beslenme ve dengeli protein ile egzersiz bu durumu minimuma indirmektedir. Ancak uzun süre sonunda halen deri sarkması mevcut ise plastik cerrahi işlemlere başvurulabilir.

Mide küçültme ameliyatı sonrası deri sarkması ile ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatı günümüzde gelişmiş teknikler ve ekipmanlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu ameliyat sonrası iyileşme süresini kısaltır. İyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte hastalar genellikle 3 gün den sonra evlerine dönebilmekte, 15 gün sonunda ağır çalışma şartları gerektirmeyen işlerine devam edebilmektedirler. Ameliyatta oluşan yaraların iyileşmesi yaklaşık 4-6 hafta da iyileşmektedir. Midenin kesilmesinde kullanılan ve iyileşme esnasında midenin kalan bölümünü yerinde tutan stapler hattının iyileşmesi 6-8 hafta sürebilmektedir. Bu süreçte hastanın verilen kurallara ve yasaklara uyması, beslenme yöntemini kararlılıkla takip etmesi çok önemlidir.

Tüp mide ameliyatı günümüzde gelişmiş teknikler ve ekipmanlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu ameliyat sonrası iyileşme süresini ve hastanede kalma süresini kısaltır. İyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte hastalar genellikle 3 gün den sonra evlerine dönebilmektedir. Eğer komplikasyon gelişirse bu süreye doktor karar verir.

Tüp mide ameliyatı emilimi azaltıcı bir bariatrik cerrahi olmasa da mide hacmi çok küçüldüğü için ilk dönemde kişinin ihtiyacı olan mineral ve vitamin alımı azalabilir. Genellikle vitamin ve mineral alımı tavsiye edilmekle beraber, buna doktor ve diyetisyen tarafından karar verilmeli, rastgele vitamin ve mineral takviyesi yapılmamalıdır. 

İlk 1 ay iyileşme döneminde hafif yürüyüş haricinde egzersiz yapılamaması daha sonrasında ise özellikle karın bölgesini zorlayıcı spor hareketlerinden kaçınılarak spor yapılabilir. Bu dönemde doktor tavsiyesi ve sporun ameliyattan haberdar uzman kişi gözetiminde yapılması tavsiye edilir. 

Devlet hastanelerinde SGK kapsamında tüp mide ameliyatı yapılmakla beraber bu bazı şartlara bağlıdır. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan obez hastalarda aşırı kilonun hayatı derecede tehlikeli olduğu durumlarda yapılmaktadır. 

Mide küçültme ameliyatı sonrası hasta doktor ve diyetisyenin verdiği beslenme ve hayat tarzı değişikliği tavsiyelerine uymaz ve eski alışkanlıklarına döner ise tekrar kilo alabilmektedir. Ancak tüp mide ameliyatı ile yaşam tarzını değiştiren hastalar ömür boyu ideal kilolarını koruyabilirler.  

Tüp Mide Ameliyatı terimi yanında midenin büyük bir kısmı alınarak mide küçültüldüğü için Mide Küçültme Ameliyatı da kullanılmaktadır. İki ameliyatta aynı operasyonu tanımlamaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı fazla kilolu olan veya kilo  vermek isteyen herkese uygulanabilir mi? Tüp Mide Ameliyatı ciddi bir cerrahi operasyon olup herkese uygulanamaz. Vücut kitle endeksi belirleyici etken olup sadece ağırlık olarak kiloya bağlı değildir. Vücut kitle endeksi 35 üzeri bireylere belirli durumlarda ve VKI 40 olan bireylere uygulanır.

Vucut Kitle İndeksi Hesaplama

Your BMI is

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

İçindekiler

Bize Sorun...