+ 90 541 608 57 25

Anal Fissür

makat çatlağı nedeni ile tuvalette zorlanan adam

Anal Fissür, Makat Çatlağı Nedir ?

Anal Fissür makat kanalı içerisinde oluşan ve dışarıya açılan kısma kadar devam eden makat çatlağıdır. Mekanizma genel olarak, sert bir dışkının çıkış esnasında makat kanalında oluşturduğu travma veya uzun süreli ıkınmalara bağlı basınç artışı nedeniyle yırtılmaların meydana geldiği bilinmektedir.

Kabızlık en sık sebep olmakla beraber, kabızlık yaşamayan insanlarda da görülebilmektedir. Anal fissürü olan hastalarda, kontrol dışı  çalışan ve normalde sürekli kasılı halde kalarak makat kanalını kapalı tutan kas tabakasının, normalden daha fazla sıkılı halde olmasına bağlı, kabızlık olmasa bile zorlu dışkılama ve  buna bağlı yırtıklar oluşabilir.

Ayrıca makat yırtıklarının sıklıkla makat arka duvarında olması, bazı insanlarda, bu bölgenin kan dolaşımı yönünden beslenmesinin daha zayıf olduğunu ve ıkınma esnasında damarların daha da büzüşerek kanlanmanın iyice azaldığını ve yırtılmaların kolaylaştığını göstermektedir. 

Anal Fissür ( Makat Çatlağı ) Nedenleri Nelerdir ?

Anal bölge hastalıkları arasında anal fissür oldukça sıktır ve genellikle genç erişkinlerin hastalığıdır. En sık nedenler ;

  • Kabızlık , uzun süreli ıkınma ,sert dışkı ile zorlanma
  • İshal gibi durumlarda makat kanalının sık kullanılmasına bağlı olarak oluşan tahrişler
  • Aşırı baharatlı ve acı gıdaların tüketilmesi
  • Tuvalette geçirilen sürenin uzun olması
  • Tuvalet ihtiyacının sürekli ertelenmesi
  • Karın içi basıncı arttıran doğum travması ve ağır işler
  • Anal ilişki
  • Geçirilmiş ameliyatlara bağlı gelişen darlıklar sonrasında
  • İltihaplı barsak hastalıkları ( Bazen Chron ve Ülseratif Kolit hastalıklarının ilk belirtisi olabilir )

Anal Fissürün Belirtileri Nelerdir ?

Hastaların en sık başvuru nedeni makatta ağrıdır. Dışkılama esnasında yırtılma tarzında ,cam kesiği şeklinde tarif edilen bir ağrı hissedilir.

Hastaların pek çoğu bu ağrıyı yaşamamak için dışkılamayı erteler ve içeride bekleyen dışkı giderek sertleşerek çıkarılması çok daha ağrılı bir hal alır ve olay bu şekilde kısır döngüye girer. Bu olay 6 haftadan uzun süre devam ederse kronikleşir ve ağrı bir miktar azalır.

Bir diğer şikayet de makattan kanamadır. Az miktarda olup, parlak kırmızı renktedir ve dışkılamanın bitiminde görülür. Bazı hastalarda da kaşıntı şikayeti mevcuttur. Yırtık olan bölgeden gelen salgılardan dolayı ıslaklık hissi ve kaşıntı görülür.

Kronikleşen anal fissüre bağlı olarak makatın dış kısmında ele gelen küçük bir meme olabilir (skin tag = hipertrofik papilla) . Kendi kendine iyileşmeye çalışan yırtığa bağlı olarak giderek büyüyen bir cilt uzantısıdır. Olayın eski olduğunun ve kronikleştiğinin göstergesidir. Çok ileri düzeyde olduğunda makatta darlıklara da neden olabilmektedir.

Anal Fissürde Tanı Nasıl Konulur ?

Hastanın hikayesi ve yapılacak muayene ile kolaylıkla tanıyı koymak mümkündür.

Diz ve dirsekler üzerinde iken yapılan anal muayenede makatın genellikle kuyruk sokumuna bakan tarafında, içeriye doğru uzanan, kesik şeklinde fissür hattı izlenir. Ağrıdan dolayı makat kaslarında spazm olduğundan dolayı muayene esnasında rektal tuşe yapılmamaktadır.

Muayene esnasında makat çevresinde birden fazla yırtık olduğu görülürse , altta yatan bir hastalığı atlamamak açısından ( Kanser ,HIV ,tüberküloz , Chron , Ülseratif kolit…) ileri tetkik yapılmalıdır.

Makat Çatlağına Ne İyi Gelir?

makat çatlağı ameliyatıAnal fissür nedeniyle başvuran hastalarda ilk olarak yaşam tarzı değişiklikleri, kabızlığın giderilmesi, liften zengin diyet ve bazı ilaçlarla tedavi denenir.

Bunlara rağmen şikayetleri devam eden hastalarda botoks uygulaması yapılabilir.

Botulinum toksini sayesinde , olayı başlatan nedenlerden olan makat kası üzerindeki spazm giderilerek kas gevşetilir ve bu sayede dışkılama kolaylaşır.

Ancak etkinliği maksimum 5-6 aydır ve tekrar edilmesi gerekir. Bu şekilde hastaların yaklaşık %70 inde rahatlama olmaktadır.

Yöntemin dezavantajı, kasın gevşemesinden dolayı geçici olarak gaz ve dışkı kaçırma yaşanabilmesidir.

Anal fissürde cerrahi tedavi ,bizler için son seçenek olarak hastaya sunulmaktadır. Medikal tedaviler ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen şikayetleri devam eden , dışkılamaktan vazgeçecek derecede ağrısı olan hastalarda lateral internal sfinkterotomi işlemi uygulanır.

Makat kanalı iç kısmında spazm halinde olan kas kesilir. İşlem kısa süreli olup ,genel veya spinal anestezi altında yapılmaktadır.

İçindekiler

Bize Sorun...