Genital Siğil , anal ve genital bölgeye yerleşim gösteren bulaşıcı viral bir hastalıktır. Anal Kondilom olarak da bilinir.
Hastalığın etkeni HPV (Human Papilloma Virüs) dir. Pek çok alt grubu olan bu virüs , sıklıkla el ve ayaklardaki lezyonlara neden olmaktadır. Anal bölgedeki iyi huylu lezyonlara sıklıkla HPV 6 ve 11 neden olurken , HPV 16 ve 18 kanserleşme potansiyeline sahiptir.
Genital siğillerin başlıca bulaşma yolu cinsel birleşmedir. Ancak kişiler , direkt temas yoluyla da lezyonu vücutlarındaki bir başka bölgeye taşıyabilir.
Anal bölgedeki siğiller, genellikle genital enfeksiyonun yayılımı ile yada anal ilişki yoluyla ortaya çıkar. Cinsel partner sayısı arttıkça enfeksiyon riski de artar.
HPV virüsü ile karşılaşma olduktan sonra hastalığın ortaya çıkması ortalama 1 ile 6 ay sonradır.
Genital bölgede siğili olan kadınlarda vajinal doğum esnasında bebeğe de bulaş olduğu bilinmektedir.
Genital siğiller toplumumuzda oldukça sık görülmektedir. Bazen genital siğil belirtileri çok silik olduğundan hastalar tarafından fark edilmemekte , bazen de önemsenmeyerek geçiştirilmektedir.
Genellikle ciltten kabarık ,pembe -gri renkte ,üzeri çıkıntılı karnabahar şeklinde lezyonlardır. Boyutları değişkendir. Milimetrik şekilde olabilecekleri gibi bazen birleşerek çok geniş bir tabanla anal bölgeyi kapatabilirler. Saplı olarak yerleşen lezyonlar bazen hasta tarafından hemoroid sanılabilmektedir.
En sık şikayetler bulunduğu bölgede kaşıntıdır. Makat kanalı içerisinde yerleşim gösterenler ise kanama (lezyonlar frajil olduğundan) ve kötü kokulu akıntıya neden olabilir.
Tanı, genital ve anal bölgede yerleşimli değişik boyuttaki tipik lezyonların görülmesi ile kolayca konulabilir.
Ancak şunu unutmamak gerekir ki ,anal bölgede siğili olan hastaların %80 inde makat kanalı içinde de yerleşim mevcuttur ve kanal içerisinde yerleşim gösteren siğillerin kanserleşme ihtimali olması nedeniyle rektosigmoidoskopik değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.
Cerrahi eksizyon , sayıca az ve birleşik olmayan küçük lezyonlar için lokal anestezi ile yapılan çıkarma işlemidir. Makas veya bistüri kullanılarak yapılır. Geniş tabanlı ve yaygın lezyonlarda ise vücudun başka bir yerinden alınan doku parçası (greft) veya yanındaki sağlam ciltten kaydırılarak getirilen doku parçası (flep) kullanılması gerekmektedir.
Elektrokoterle yakma ,yüksek frekanslı elektrik akımı kullanarak yapılan yakma işlemidir. Oldukça sık kullanılmaktadır ancak oluşan yanık tahribatı nedeniyle geniş tabanlı lezyonlarda çok dikkatli kullanılmalıdır. Özellikle makat girimine yakın ve çepeçevre olan lezyonların çıkarılmasında oluşan yanığın iyileşme süresine bağlı darlıklar gelişebileceğinden aralarda sağlam cilt alanlarının bırakılması gerekmektedir.
Bir diğer teknik ise lazer tekniğidir. Işının doğrudan siğil üzerine verilmesi ve bu sayede sağlam cildin korunması ve iyileşme süresinin hızlı olması nedeniyle avantajlıdır.
Anal kanal içerisine yerleşimli siğillerin müdahalesinde genel veya spinal anestezi tercih edilmektedir. Yüzeysel ve küçük lezyonlarda lokal anestezi uygulanabilir.
Şunu unutmamak gerekir ki, tüm lezyonlar çıkarıldıktan sonraki 6 ay boyunca hasta belli aralıklarla takipte kalmaya devam etmelidir. Çünkü HPV ile enfekte olan kişilerde, bulaşma sonrasında gözle görülür lezyonların ortaya çıkma süresi yaklaşık 6 aydır ve hasta bu süre içinde hekimiyle işbirliği içinde olmalıdır.
Bu web sitesinde belirtilen cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki karar hekim tarafından verilecektir.