+ 90 541 608 57 25

Aralıklı Oruç

Diyet için ortasında diyet yazan tabak resmi

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Son zamanlarda çok sık duyulan Aralıklı Oruç Diyeti bir diyet programından ziyade bir beslenme modelidir. Bu beslenme modelinde asıl amaç besinlerin tüketildiği zaman aralığını kontrol edip enerji sınırlanması sağlamaktır. Kişinin ne yiyeceğinden ziyade ne zaman yiyeceğine karar vermektedir. Kilo kaybı sağlamasının yanında birçok hastalığı önlemekte ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Belirli protokollere sahip olan bu beslenme modelinin birkaç türü bulunmaktadır. Buna göre kişiler gün içerisinde belirli saatlerde ya da belirli günlerde besin alımı sağlamaktadırlar.

Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

 16:8 Aralıklı Oruç Diyeti

Zaman kısıtlayıcı aralıklı oruç yöntemlerinden biri olan 16:8 diyeti; besin tüketiminin 8 saatle sınırlı olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemde 8 saat boyunca yemek yenmekte olup kalan 16 saatlik kısımda herhangi bir besin tüketimi olmamaktadır. Örnek verecek olursak sabah ilk öğünümüzü 10.00’da yaptıysak son öğünümüz 18.00’da olmalıdır. Kalan 16 saatlik dilimde kalorisiz besinler (şekersiz çay, bitki çayı, sade, şekersiz sade kahve, soda, su) gibi besinler tüketilebilmektedir.

5:2 Aralıklı Oruç Diyeti

Modifiye aralıklı oruç yöntemlerinden en çok kullanılan bu yöntemde haftanın 5 günü gereksinim kadar beslenme sağlanırken kalan 2 günü kısıtlı yeme planı (500-800 kalori) uygulanmaktadır. Seçilen bu 2 gün hem sağlık açısından hem de diyetin yararlığı için art arda olmamalıdır.

Ye-Dur-Ye Aralıklı Oruç Diyeti

Alternatif aralıklı oruç diyeti olarak bilinen bu yöntemde ise art arda gelmeyen bir ya da iki gün boyunca besin tüketiminin 24 saat boyunca sınırlandırıldığı bir yöntemdir.

Aralıklı Orucun Olumlu Etkileri

– Enerji kısıtlamasından dolayı obeziteyi engeller.

– İnsülin duyarlılığını arttırır ve böylece insülin direncinin azalmasına katkı sağlar.

– Glukoz regülasyonunu düzenler ve Tip 2 diyabete karşı koruyucu etki sağlar.

– HDL (iyi kolesterol) seviyelerini arttırmaya, LDL (kötü kolestrol) ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu sebeple kardıyovasküler hastalıklar üzerinde koruyucu etki sağlar.

– Demans gibi bazı nörolojik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri vardır.

Kimler Aralıklı Oruç Yapmamalıdır?

Bazı bireylerde Aralıklı Oruç yapılması uygun değildir. Bu bireyler; diyabeti/şeker hastalığı olanlar ve şekerle ilgili problemi olan bireyler, hamileler ve emziren anneler, düşük tansiyonu olan bireyler, ergenlik çağındaki çocuklar, yeme bozukluğu olan bireyler, yoğun egzersiz programına sahip bireyler ve düzenli ilaç kullananlar olarak sıralanabilir. Bu yüzden Aralıklı oruç her diyette olduğu gibi kişiye özel, dengeli, sürdürülebilir bir plan olmalıdır ve diyetisyen kontrolünde planlanmalıdır.

Diğer Makaleler