Huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen İrritabl Bağısak Sendromu (İBS), gastrointestinal hastalıklar arasında en çok gözlenen bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. İBS tam olarak nedeni bilinmeksizin karında ağrı, gaz, şişkinlik, kimi zaman ishal / kabızlık ile karakterizedir.
Kronik bir rahatsızlık olup toplumda görülme sıklığı yüksektir. Hastaların birçoğu hafif semptomlara sahip olduğundan hastaneye başvurmamaktadır.
Fakat bazı hastalarda bu durum orta veya yüksek şekilde seyretmektedir. Bu noktada bireylerin yaşam kaliteleri düşmekte olup sosyal yaşantıları etkilenmektedir. İBS’nin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte en önemli tedavi diyet ve yaşam tarzı değişikliğidir.
İBS’de beslenme tedavisi hastanın semptomlarına yönelik olmalıdır. Bu yönde hastanın şikayetlerine göre besin kısıtlaması yapılmalı ve hasta düzenli olarak bir diyetisyen takibinde olmalıdır. Tıbbi beslenme tedavisindeki en önemli amaç sürdürülebilir olmasıdır. İBS tedavisinde en etkili yöntem ise Düşük FODMAP Diyeti’dir.
Düşük FODMAP Diyeti fermente edilebilir karbonhidratlar (oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller) açısından fakir olan bir beslenme türüdür. FODMAP içeriği yüksek olan besinler bağırsak içine su çekerler ve sık tüketildiğinde emilememe ve sindirilmeme gibi sorunlara neden olabilirler.
Böylece bağırsaklardaki bakteriler tarafından fermente edilirler. Fermantasyon sonucunda ise karında ağrı, gaz, şişkinlik, kramp, kabızlık/ishal gibi semptomlar görülebilir. Yapılan çalışmalarda düşük FODMAP diyetinin İBS üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Bu web sitesinde belirtilen cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki karar hekim tarafından verilecektir.