+ 90 541 608 57 25

Bariatrik Cerrahi Sonrası Kabızlık (Konstipasyon)

Saat ve tuvalet kağıdı mor arkaplan

Bariatrik Cerrahi Sonrası Kabızlık (Konstipasyon)

Bariatrik cerrahi operasyonları (tüp mide gibi) sonrası sıkça rastlanan kabızlık (tıbbi adıyla konstipasyon) bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu dışkılama sayısının haftada 3 veya daha az olmasıdır. Bu durum dışkının tam boşalmaması ve ağrılı dışkılamaya neden olan bir durumdur.

Operasyon sonrası ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkabilen kabızlığın genel nedenleri şu şekildedir ;

– Mide hacminin küçülmesinden dolayı yetersiz lif alımı,

– Gün içerisinde yetersiz sıvı tüketimi,

– Ameliyat sonrası bazı ilaçların kullanımı,

– Kalsiyum ve demir takviyesi,

– Fiziksel aktivite yetersizliği.

Bariatrik Cerrahi Conrası Kabızlık (Konstipasyon) Nasıl Önlenir?

– Yeterli Lif Tükemi Sağlanmalıdır.  

Lif insan vücudunun sindiremediği veya kan dolaşımına emiliminin yapılamadığı kompleks karbonhidratlara (tam buğday unundan yapılmış besinler, bulgur, kurubaklagil, meyve ve sebzeler) verilen isimdir. Diyet lifinin dışkı sıklığını arttırma ve bağırsakta oluşan toksinlerin hızlı bir şekilde dışarı atılmasını sağlama gibi etkileri bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı süreç boyunca diyet aşamasına uygun lif tüketimi sağlanmalıdır. Katı diyete geçiş yapıldığında ise diyetimizde yeterli miktarda lif bulunmalıdır. En çok lif bulunan besinler sırasıyla kurubaklagiller, sert kabuklu meyveler, sebzeler ve tahıl ürünleridir.  Bu besinlerin tüketimi cerrahi sonrası döneminize uygun olarak beslenme uzmanınız gözetiminde sağlanmalıdır.

– Yeterli Sıvı Tüketimi Sağlanmalıdır.

Günde en az 1.5 lt sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Ancak sıvı tüketimi öğünlerle birlikte alınmaktan kaçınılmalı, öğünlerden en az 30 dk sonra yudum yudum alınmalıdır.

– Yeterli Fiziksel Aktivite Yapılmalıdır.

Bağırsak hareketinin artması için operasyondan sonra gün içerisinde mutlaka yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir.

– Diüretik Besinlerden Kaçınılmalıdır.

İdrar söktürücü olarak da adlandırılan kahve, kafein içeren bitki çayları gibi diüretik besinler idrara fazla çıkmaya yol açtığından ötürü kabızlık (konstipasyon) durumunda kaçınılması gereken besinlerdir.

Bütün bu önlemlere rağmen kabızlık şikayeti devam ederse doktorunuz ve diyetisyeniniz ile görüşerek kabızlığın başka sebeplerinin araştırılması veya uygulanan diyetin değerlendirilmesi sağlanabilir. 

Diğer Makaleler