Mide Küçültme veya herhangi bir bariatrik cerrahi ameliyatı kişinin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Ameliyat sonrası başarılı olmak ve hedeflere ulaşmak için kişinin hayat tarzında özellikle yeme ve içme alışkanlıklarında önemli değişiklikler yapması gereklidir. Dolayısıyla tüp mide ameliyatı öncesi alkol kullanan kişilerin ameliyat sonrası alkolü nasıl diyetlerine ekleyeceklerini bilmeleri önemlidir.
Özellikle beslenme tarzında yapılan değişikliklere uyma, alışagelmiş yeme ve içme alışkanlıklarında değişiklik yapmak bazı kişiler için zor olabilir. Bu konuda özellikle sıkla sorulan tüp mide ameliyatı sonrası alkol alabilir miyim? sorusunu ele alacağız.
Mide küçültme ameliyatı olarak da bilinen tüp mide ameliyatı midenin %80 lik kısmının kesilerek çıkarıldığı ve geriye tüp şeklinde mide bırakıldığı ameliyattır. Tüp mide ameliyatında mide büyük ölçüde küçültüldüğü için bir öğünde alınacak yiyecek miktarı da azalır.
Tüp mide ameliyatı sonrası midenin besinleri sindirme şekli değişir. Alkol toleransı önemli miktarda azalmıştır. Mide büyük oranda küçüldüğü için alkol kana daha çabuk karışır. Bu sebeple daha önce 3-4 bardak içkide yaşanılan etkiyi şimdi 1 içecekte yaşarsınız.
Alkolün hızlı emilimi dikkat edilmediğinde kandaki alkol miktarının ani artmasına ve alkol zehirlenmelerine bile sebep olabilir.
Hızlı kilo verme ve düşük karbonhidrat tüketimi glikojen seviyelerini azaltır. Alkol alımı ile glikojen tüketimi daha da artar ve düşük kan şekeri yani hipoglisemiye sebep olabilir. Hipoglisemi veya düşük kan şekeri, tedavi edilmediği takdirde bilinç kaybına, beyin ve sinir hasarına ve hatta ölüme yol açabilen tehlikeli bir durumdur. Sonuç olarak, koordinasyon ve denge kaybı, geveleyerek konuşma, zayıf görme ve kafa karışıklığını içeren semptomlara karşı bilinçli olmak önemlidir.
Alkolün kalorisi yüksek ve besin değeri düşüktür, bu nedenle alkolden alınan fazla kalori kilo vermeyi yavaşlatabilir ve hatta kilo alımına katkıda bulunabilir.
Mide küçültme ameliyatı sonrası alkol tüketimi daha önce bağımlılık öyküsü olanlarda alkole bağımlılık riskini arttırabilir. Ameliyat sonrası gıda ve içecek tüketimi önemli oranda azaldığı için bazı hastalar gıda bağımlılığını alkol gibi diğer bağımlılıklara yönlendirebilirler.
Alkol tüketimi ayrıca mide çeperine zara vererek mide ülseri geliştirme riskinizi artırabilir ve böyle bir durumda tedavi edilmezse iç kanamaya neden olabilir.
Genel olarak tüp mide ameliyatı sonrası ilk 6 ay alkol kullanılması önerilmemektedir. Daha sonra alkol alımını tercih ederseniz bunu özel günlerde ve az miktarda yapmanız önerilir. Daha önce bahsedilen alkol toleransının azalması nedeniyle alkolün sarhoş edici etkilerinin ameliyat öncesine göre çok daha erken ortaya çıktığını ve alkolün kilo kaybını yavaşlatabileceğini unutulmaması gerekir.
Alkolün kendi başına kalorisi yüksek ve besin değeri düşük olması yanında özellikle meyve suları ilave şekerli ve gazlı içeceklerle yapılan alkollü kokteyller yerine kalorisi daha düşük içecekler tercih edilmelidir.
Alkolün emilimi daha hızlandığı için, emilimi yavaşlatmak amacıyla alkol yemeklerle birlikte içilmelidir. İçmeden önce yemek yediğinizden emin olun. Asla aç karnına içmeyin.
Aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Daha önceden kaç bardak içeceğinize karar verin ve içecekler arasında yeterince zaman ayırdığınızdan emin olup yavaş ve az miktarda için.
Kendinizde bağımlılık yarattığını düşünüyorsanız ve stresle başa çıkmak için çok sık alkol almaya başladığınızı fark ederseniz mutlaka doktorunuzdan yardım isteyiniz.
Bu web sitesinde belirtilen cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki karar hekim tarafından verilecektir.