+ 90 541 608 57 25

Bariatrik Cerrahi Sonrası Proteinin Önemi

protein içeren gıdalar

Bariatrik Cerrahi Sonrası Proteinin Önemi

Yunancada “birincil öneme sahip” anlamı taşıyan prota sözcüğünden gelen protein; vücudumuzun temel yapı taşlarından biridir. Özellikle kas, kemik, saç, cilt ve birçok dokuda bulunan proteinlerin yaşam için gerekli birçok kimyasal işlevi mevcuttur.

Bu sebeple her gün yeterli düzeyde protein alınması gerekir. Günlük protein gereksinimi kişinin kilosuna, yaşına, hastalık durumuna göre değişkenlik gösterir. Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir kişinin kilogram başına ortalama 0,8-1 gram protein almasını önermektedir.

Bariatrik cerrahi ameliyatlarından sonra ise protein gereksinimi ameliyat türüne göre değişiklik göstermektedir. Ameliyat sonrası ortalama protein tüketimi kilogram başına 1-1.5 gram arasında değişmektedir.

Ameliyatlardan sonra kişilerin besin alımları sınırlı olduğu için ve çok düşük kalorili beslenmek zorunda kaldıkları için besinlerle alınan protein, günlük ihtiyacı karşılayamamaktadır.

Eğer günlük protein miktarı karşılanmazsa, kişilerde kas kayıpları ve protein malnütrisyonu görülebilmektedir. Bu sebeple bariatrik cerrahi işleminden sonra kişiler günlük alınması gereken protein miktarını ek protein destekleri (cerrahiye uygun protein tozu) ile sağlamalıdır.

Ek proteinlerin yanı sıra proteinden zengin besinler ile de diyet desteklenmelidir.

Bariatrik Cerrahiye Uygun Proteinden Zengin Besinler;

  • Laktozsuz süt
  • Ayran
  • Kefir
  • Yoğurt
  • Et/tavuk/balık

Bu besinlerin tüketimi ameliyat sonrası sürece bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca besin alımı sınırlı olacağı için günlük alınması gereken proteinin karşılanması için diyetisyene danışılması gerekmektedir.

Hayvansal ve Bitkisel Proteinler

Vejetaryen değilseniz, daha fazla hayvansal protein tercih edin. Bitkisel proteinler yeterli protein sağlasa da, çoğu hayvansal proteine kıyasla porsiyon başına daha fazla karbonhidrat alınması eğilimindedirler.

Bununla birlikte hayvansal gıdalarla birlikte gelen bazı besin öğeleri de bitkisel gıdalarda bulunmaz. Örneğin B12 vitamini hayvansal gıdalardan sağlanır. D vitamini bitkilerde de bulunsa da kullanımı açısından hayvansal gıdalardan alınanı daha faydalıdır. DHA omega-3 yağ asidi özellikle yağlı balıklarda bulunur. Kırmızı et demir açısından çok zengindir. Kırmızı et tüketimi ile demir eksikliğinin önüne geçilmiş olunur.

Ayrıca, çoğu hayvansal gıda, bitki bazlı gıdalardan daha fazla porsiyon başına protein sağlar. Bu nedenle, bariatrik cerrahi sonrası çabuk doyulduğu hesaba katıldığında her alınan lokmanın önemi  artmaktadır.

Diğer Makaleler