Mide balonu midede yer kaplayarak mide hacmini azaltır ve yerleştirildiği konum itibariyle Ghrelin adlı açlık hormonunun salgılanmasını minimum seviyeye indirger. Böylece diyete uyumu kolaylaştırır ve kilo verimi sağlar. Kilo veriminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ise diyetisyen eşliğinde proteinden zengin, karbonhidrat ve yağ miktarının dengeli bir şekilde dağıtıldığı sağlıklı bir beslenme planı ile sağlanır. Böylece yağsız vücut ağırlığı korunmuş olup yağdan kilo verimi gerçekleşir. Süreç boyunca en önemli kazanım var olan yanlış beslenme davranışlarının değiştirilmesidir. Balon sonrasında da sağlıklı ve sürdürülebilir alışkanlıklar kazanmaktır.
Mide balonunda beslenme aşamalı olarak gerçekleşir. Operasyondan sonraki ilk 3 gün sıvı beslenme sağlanır. Daha sonraki 3 gün püre kıvamındaki besinler tüketilir. Altı günün sonunda ise kişinin tolerasyon durumuna göre katı beslenmeye geçiş yapılır.
Sıvı beslenme: Bu aşamada tüm besinler sıvı ve tanesiz olmalıdır. Uygulamadan sonra birkaç gün mide problemleri yaşanacağı için bu sıvıların oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Çok soğuk ve çok sıcak sıvılar tüketilmemelidir. Ayrıca sıvılar yudum yudum ve yavaş yavaş tüketilmelidir.
Örnek besinler; tanesiz et suyu/tavuk suyu çorba, laktozsuz süt, ayran, kefir, şekersiz tanesiz komposto, bazı çorbalar.
Püre beslenme: Bu aşamada besinler çatalla ezilerek veya blenderize edilerek tüketilmelidir. Örneğin; Yoğurt, çatalla ezilmiş edilmiş peynir ve yumurta, blenderize edilmiş et/tavuk/balık, blenderize edilmiş sebzeler (brokoli, karnabahar, lahana gaz yapıcı öğeler içerdiği için önerilmemektedir).
Katı beslenme: Katı beslenmede kişilerin enerji ihtiyaçlarına göre sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluşturulur. Bu aşamada en önemli nokta ise katı – sıvı ayrımıdır. Besinlerle birlikte sıvı tüketiminden kaçınılmalıdır. Eğer sıvı bir besin tüketilecekse yemeklerden 30 dk öncesinde veya sonrasında tüketilmelidir. Bunun sebebi katı besinlerle sıvıları aynı anda alındığında midede besin hacminin artması ve balona baskı oluşturmasıdır.
– Mide asiditesini arttıran tüm besinler; asitli tüm içecekler, alkol, asidesi yüksek meyveler (portakal, greyfurt, limon gibi ve ilk bir hafta kafein de istenmemekte), keskin ve ekşi tatlı meyveler (nar, erik gibi), gaz yapıcı besinler (karnabahar, brokoli, lahana gibi), kalorisi yüksek ve besin değeri olmayan, sağlıksız pişirilme yöntemleri ile pişirilmiş (kızartılmış ve kavrulmuş) besinler diyette yer almamalıdır.
– Sıvılar küçük yudumlarla alınmalı, yemekler ise iyice çiğnenmelidir ve yemek yeme doygunluk hissedildiği an bırakılmalıdır. Besinler dik pozisyonda tüketilmelidir ve geç saatlere bırakılmamalıdır. Yatmadan 2-3 saat önce ise besin alımı durdurulmalıdır.
– Su tüketimi için idrar takibi yapılmalıdır. İdrar rengi açık sarı olmalıdır. Koyu sarı ise su tüketimi arttırılmalıdır.
– Mide balonu uygulamasından sonra kilo veriminin sağlıklı ve en iyi şekilde olması için bu süreç bir beslenme uzmanı / diyetisyen eşliğinde devam ettirilmelidir.
Mide balonu ile ilgili diğer sorularınız için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz…
Bu web sitesinde belirtilen cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki karar hekim tarafından verilecektir.